14 Mayıs 2026, Perşembe
11:45

Bilim insanlarından Dünya Kupası için sıcaklık alarmı

BHA
Bilim insanlarından Dünya Kupası için sıcaklık alarmı
Bilim insanları, 2026 FIFA Dünya Kupası sırasında oyuncular ve taraftarların tehlikeli sıcaklık koşullarıyla karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulundu.

ANKARA-BHA

Analizlerde, iklim değişikliğinin turnuva boyunca aşırı sıcaklık riskini ciddi ölçüde artırdığı belirtildi.

Bilim insanlarının oluşturduğu World Weather Attribution tarafından hazırlanan analizde, gelecek ay başlayacak 2026 FIFA Dünya Kupası öncesinde küresel ısınmanın olası etkileri incelendi. Tarihte ilk kez 3 ülkede ve 48 takımın katılımıyla düzenlenecek organizasyonda, oyuncular ve taraftarların aşırı sıcaklık ve nem nedeniyle sağlık riskiyle karşılaşabileceği ifade edildi.

Araştırmada, insan kaynaklı iklim değişikliğinin sıcak hava koşullarını belirgin şekilde artırdığı, bunun da açık hava stadyumları ile taraftar etkinliklerinde güvenliği zorlaştırabileceği vurgulandı.

Maçların yüzde 25’i risk sınırını aşabilir

Analize göre turnuva boyunca oynanacak 104 maçın yaklaşık yüzde 25’inin, oyuncular için risk oluşturan sıcaklık seviyelerinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Değerlendirmelerde kullanılan Islak Termometre Küresel Sıcaklığı (WBGT) endeksi, insan vücudunun kendisini ne kadar etkili şekilde soğutabildiğini ölçüyor. FIFPRO tarafından 26 derece WBGT seviyesi, soğutma önlemlerinin alınması gereken eşik olarak kabul ediliyor. Yaklaşık 5 maçın ise 28 derece WBGT seviyesini aşan koşullarda oynanabileceği belirtiliyor. Bu seviyeler, oyuncular açısından güvenli kabul edilmiyor ve maçların ertelenmesi öneriliyor.

En yüksek risk Miami ve Kansas City’de

Analizde, turnuvaya ev sahipliği yapacak bazı şehirlerde sıcaklık riskinin daha yüksek olduğuna dikkat çekildi.

Özellikle Miami ve Kansas City’de oynanacak karşılaşmaların ciddi sıcaklık tehdidi taşıdığı belirtilirken, New York ve Philadelphia’daki bazı stadyumlarda da klima sistemlerinin bulunmaması nedeniyle riskin arttığı ifade edildi. Turnuvanın finaline ev sahipliği yapacak New York/New Jersey bölgesinde ise sıcaklığın kritik seviyeleri aşma ihtimalinin bulunduğu kaydedildi.

Uzmanlardan FIFA’ya çağrı

Oyuncular birliği FIFPRO, artan sıcaklık riskleri nedeniyle FIFA’ya ek koruyucu önlemler alınması çağrısında bulundu.

Londra Imperial College Aşırı Hava Koşulları ve İklim Değişikliği Araştırma Görevlisi Joyce Kimutai, 1994 ABD Dünya Kupası’ndan bu yana iklim koşullarının köklü biçimde değiştiğini belirterek, bazı maçların günün ilerleyen saatlerine alınmasının riski azaltabileceğini ancak tehlikenin sürdüğünü ifade etti. Londra Imperial College Çevre Politikaları Merkezi İklim Bilimi Profesörü Friederike Otto ise Dünya Kupası finalinin dahi “iptal edilebilecek düzeyde sıcaklık” riskiyle karşı karşıya olmasının, iklim değişikliğinin etkilerini gözler önüne serdiğini vurguladı.

Benzer Haberler