5 Aralık 2025, Cuma
15:02

Bakan Bolat: 2030'da 500 milyar dolar ihracata ulaşmak elimizde

BHA
Bakan Bolat: 2030'da 500 milyar dolar ihracata ulaşmak elimizde
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye’nin mal ve hizmet ihracatında 400 milyar dolara yaklaştığını belirterek, “500 milyar dolara ulaşmak elimizde. 2030’a kadar bunu başaracağız” dedi.

ANKARA-BHA

Turquality Vizyon Buluşması ve Markalaşma Konferansı’nda konuşan Bolat, Türkiye’nin son 23 yılda eğitimden sağlığa, ulaştırmadan savunma sanayisine kadar birçok alanda büyük dönüşüm geçirdiğini söyledi. İstikrarın ekonomik başarıdaki önemine vurgu yapan Bolat, “Doğru adımlar ve reformlarla hem toplam gelir hem de kişi başı gelir artıyor” ifadelerini kullandı.

“Türkiye’nin ihracat yolculuğu yükseliyor”

Bolat, Turquality programının Türkiye’nin küresel marka kapasitesini güçlendiren önemli bir adım olduğunu belirterek, “Her ay üzerine koyarak ilerliyoruz. Yıllıklandırılmış mal ihracatında 270,6 milyar doları, hizmet ihracatında 122,5 milyar doları aştık. Yıl sonunda 395 milyar doları görmeyi hedefliyoruz” dedi.

Türkiye’nin 1,5 trilyon dolarlık ekonomiyi aştığını belirten Bolat, istihdamın da 32 milyon 750 bin kişiye yükseldiğini söyledi. Görev süresi boyunca 32 ayın 17’sinde ihracat rekoru kırıldığını hatırlattı.

“Yeni pazarlara açılmak için çalışıyoruz”

Rekabetin arttığını ve yeni rakiplerin ortaya çıktığını belirten Bolat, mevcut pazarların korunması ve yeni pazarlara açılmanın önemine değindi. Afrika, Asya, Amerika ve İslam ülkelerine yönelik stratejik programların sürdüğünü söyleyen Bolat, bakanlık bütçesinin yüzde 60’ının doğrudan ihracatçı desteklerine ayrıldığını açıkladı.

“Turquality 20 yılda çok başarılı oldu”

Ürün kalitesinin, rekabetçi fiyatın ve inovasyonun marka değerini güçlendirdiğini vurgulayan Bolat, Turquality’nin bu süreçte önemli bir araç olduğunun altını çizerek, “Bilinirliği, katma değeri ve kaliteyi artırmada Turquality çok başarılı oldu” dedi.

Benzer Haberler