İSRAİL'DEN İRAN'A İSFAHAN SALDIRISI: ULUSLARARASI ENDİŞE ARTIYOR

İran ile İsrail arasındaki gerilimde yeni bir gelişme yaşandı. Tel Aviv'in bu sabah İran'ın İsfahan kentini hedef aldığı bildirilirken, konuyla ilgili olarak hem İran, hem İsrail, hem de uluslararası kurumlardan açıklamalar peş peşe geldi. 

19 Nisan 2024
İSRAİL'DEN İRAN'A İSFAHAN SALDIRISI: ULUSLARARASI ENDİŞE ARTIYOR

1 Nisan'da İran'ın Şam Konsolosluğu'na yönelik gerçekleştirdiği saldırı ve bu saldırıda ölen 7 komutanın ardından İran-İsrail ilişkileri gerilmiş, 13 Nisan'da ise İran'ın İsrail'e drone ve füze saldırısıyla tansiyon daha da yükselmişti. Bu sabah ise Tel Aviv'den İran'ın İsfahan kentine bir saldırı gerçekleşti.

 

Söz konusu saldırıda İran'ın İsfahan kentindeki havalimanı ve çevresinde patlama sesleri duyulduğu bildirildi. Ancak, İran devlet haber ajansı IRNA'nın aktardığına göre, bu patlamaların büyük bir hasara yol açmadığı belirtildi. İsfahan'daki nükleer tesislerin güvenlik altında olduğu ve herhangi bir zarar görmediği de açıklandı.

 

İranlı yetkililere dayandırılan haberlerde ise, söz konusu patlamaların bir füze saldırısından kaynaklanmadığı ifade edildi. İran ordusu komutanlarından Siyaveş Mihendust, yaşanan patlama sesinin İsfahan'daki hava savunma sisteminin, tanımlanamayan bir cisim için ateş açması sonucu meydana geldiğini belirtti. Bu saldırının İran'ın nükleer tesislerine herhangi bir zarar vermediği vurgulandı.

 

İsrail'den yapılan açıklamalarda ise, saldırının bir "misilleme" olduğu ve sınırlı kaldığı ifade edildi. İsrail'in amacının, İran'a yönelik saldırı kapasitesine sahip olduğunu göstermek olduğu belirtildi.

 

Uluslararası düzeyde ise, İsrail'in kendini savunma hakkına dikkat çekilirken, gerginliğin azaltılması çağrıları yapıldı. Çin Dışişleri Bakanlığı, herhangi bir tırmanışa karşı olduklarını belirtirken, Hollanda Dışişleri Bakanı da Orta Doğu'daki gelişmelerin endişe verici olduğunu ve gerilimin daha fazla artmasının engellenmesi gerektiğini vurguladı. Şu an için İran tarafından acil bir misilleme planı olmadığı belirtilirken, olayın dış kaynağının henüz teyit edilmediği ve soruşturmanın devam ettiği aktarıldı.

 

Gelişmelerin ardından bölgede ve uluslararası alanda yaşanan gerginlik yakından takip ediliyor.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.