EMLAKÇILAR İŞ TAKİPÇİLERİ VE OTO GALERİCİLER ESNAF ODASI BAŞKANI İSMAİL ÇAĞLAR’DAN KAMUOYU BİLGİLENDİRMESİ

Emlakçılar İş takipçileri ve Oto galericiler odası Başkanı İsmail Çağlar, Yetki Belgesinin önemine vurgu yaparak, Yetkin Belgesi olmayan emlakçılara ve Emlaçılık yapmak isteyenlere uyarıda bulundu. İşte o açıklama; 

27 Ekim 2023
EMLAKÇILAR İŞ TAKİPÇİLERİ VE OTO GALERİCİLER ESNAF ODASI BAŞKANI İSMAİL ÇAĞLAR’DAN KAMUOYU BİLGİLENDİRMESİ

 Bu bir Bilgilendirmedir.

-1 Kasım 2023 tarihi itibariyle yetkisiz ilan girilemeyecek olup sözleşmesiz ilan girmekten kaçınmamız gerekmektedir.

Cezai yaptırım geliyor.

 

-İlan başına 100.000TL Ceza şartı getirilmiş olup Masak (Mali Suçları Araştırma ) Kurulu tarafından denetlenecektir.

 

-Girmiş olduğunuz her ilan 1 yıl boyunca maliye erişimine açık ve takip edilebilir düzendedir.

Bu sebepten iptal olan Satışları; satıştan vageçme tutanağı ile arşivlerinizde saklamanız olası cezaları yemenize engel olacaktır. Girilen ilan satışa dönmüşse Satış evrakları ile eğer iptal edilmişse bunun iptal edilme evrakı ile saklanması önemlidir, dikkat edilmelidir.

 Müşterilerinizle Satış sözleşmesi yaparken mülk sahibin verdiği rakam değil o bölgenin rayiç bedeline göre bir rakam üzerinden satış sözleşmesi yapılmasına dikkat edilmelidir.

O bölgede ev fiyatları 1.000.000 iken sizin 1.700.000 TL yapmış olduğunuz sözleşme, fiyatları fahiş yükseltme amacı güttüğünden mülk sahibi ve aracıya ceza gelecektir.

Şayet mülkün özel bir durumu varsa içerisinde ultra lükse dair bu bilgiler muhakkak kayıt altına alınmalı evraklar saklanmalıdır.

 

-YETKİ Konusu

Sınavlara Girip kartını aldığınız Mesleki yeterlilik Seviye 5 belgesi ile çok karıştırılmaktadır.

Bu belgenin kendi başına hiçbir yükümlülüğü yoktur. Devletin bizden istediği YETKİ BELGESİ ’ dir.

Bu da gerekli evrakların (MALİYE ,ESNAF ODALARI KAYDI, ODA KAYDI/SEVİYE 5 /120 SAAT EĞİTİM SETİFİKASI ) Aldıktan sonra Ticaret İl Müdürlüğüne müracaat edildikten sonra Bakanlık tarafından uygun görülürse alınan belgedir.

 

-STAJ Konusu 14.Ekim 2020 tarihinden sonra emlakçılık yapmak isteyen tüm esnaflar için Staj yapma zorunluluğu vardır. Şayet kişi İlköğretim ve lise mezunu ise 1 yıl // Lisans ve Önlisans mezunu ise 6 ay çalışma kaydını göstermek zorundadır.

(ilgili Bakanlığa Staj konusu bir defa mahsus affedilmesi stajdan muaf tutulması istenmişse de henüz kabul olmamıştır bununla alakalı görüşmelerimiz devam etmektedir.)

 

 1KASIM  itibariyle artık Kimlik DOĞRULAMA SİSTEMİ ne geçilecektir.

Tapu sistemiyle entegre olup tapu sahibinin ve 1.derece yakınlarının bu ilanı koymasına izin verecektir.

 Kişiler arasında bağ bulunmaması durumunda Satıcı /ilana koyan arasında Yetki Belgesi evrakı olan YETKİLİ EMLAKÇI tarafından bu yerin satışı sunulabilecektir. Gerçek dışı yanıltıcı, aldatıcı her ilana ciddi para cezaları gelecektir.

 

 Kaçak olduğundan şüphelendiğiniz ,kayıt dışı olduğunu düşündüğünüz kişileri Cimer veya Tttbs.Gtb.Gov.Tr adresinden yetkisiz işletme ihbar alanına girerek bu şikayeti tamamlamanız gerekmektedir.

 

 Kurumsal işletmelerde Yetki sözleşme evrakı imzalanma oranı yüksek olsa da şahıslarda ve Kırsal alanlarda bu evrakı imzalamada müşteriler kaçınmaktadır.

 Devletimizden bu alan için Kamu Spotu hazırlanması yetki belgesinin kullanımın yasal bir zorunluluk olduğu duyurusunun ülke çapında duyulması önerimizdir.(görüşmelerimiz devam etmektedir.)

 

 Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

 EMLAKÇILAR, İŞ TAKİPÇİLERİ VE OTO GALERİCİLER ESNAF ODASI BAŞKANI İSMAİL ÇAĞLAR

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.