Afrika-Türkiye İşbirliği Platformu Başkanı Osman Genç Türkiye ve Somali Arasındaki Dostluk Gelecekte de Devam Edecek

 

09 Ağustos 2023
Afrika-Türkiye İşbirliği Platformu Başkanı Osman Genç Türkiye ve Somali Arasındaki Dostluk Gelecekte de Devam Edecek

Afrika-Türkiye İşbirliği Platformu Başkanı Osman Genç Türkiye ve Somali Arasındaki Dostluk Gelecekte de Devam Edecek 

Afrika-Türkiye İşbirliği Platformu Başkanı Osman Genç, Türkiye ve Somali arasındaki ilişkilerin tarihi kökenlerini ve son yıllardaki gelişmelerini anlattı. Genç, Türkiye’nin Somali’de sağlık, eğitim, altyapı, güvenlik ve kalkınma alanlarında verdiği desteğin önemine vurgu yaptı. Genç, Türkiye’nin Somali’nin geleceği için önemli bir ortak olduğunu söyledi.

Afrika-Türkiye İşbirliği Platformu Başkanı Osman Genç, Türkiye ve Somali arasındaki ilişkilerin son yıllarda zirveye çıktığını söyledi.

Osman Genç , Somali ve Türkiye arasındaki ilişkilerin 14. yüzyılda Adal Sultanlığı dönemine kadar uzandığını hatırlatarak, "Kızıldeniz'deki deniz yollarına hakim olan Portekiz sömürgecilerinin tacizinden sonra Adal Sultanlığı, Osmanlı'dan yardım istedi. Osmanlı, İslami kutsalları korumak için Somali'deki Zeyli ve Berbera limanlarının önemini anladı. Ve Osmanlılar ile Adal Sultanlığı arasındaki ilişkiler başladı. Osmanlılar, Portekiz ve İngiliz sömürgeciliğine ve Habeşistan Krallığına karşı birçok savaş veren Somali sultanlıklarına lojistik destek verdi." dedi.

Türkiye'yi, Somali'yi destekleyen diğer ülkelerden ayıranın projeleri ve sahadaki varlığı olduğuna işaret eden Genç, "Türkiye, Somali'nin kalbinde büyük bir yer edindi." ifadesini kullandı.

Osman Genç , "İki ülke arasındaki ilişkiler son yıllarda zirveye çıktı. Türkiye, Somali'nin en büyük bağışçısı ve Somali'nin en büyük ticari ortağıdır. Somali-Türkiye Meclis Dostluk Derneği, iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirmek için önemli bir rol oynamaktadır." diye konuştu.

Osman Genç, Türkiye'nin Somali'nin kalkınmasında ve istikrarının sağlanmasında önemli bir rol oynadığını belirterek, "Türkiye, Somali'nin geleceği için önemli bir ortaktır." dedi.

Türkiye'nin Somali'deki Desteği

Türkiye, Somali'de birçok alanda destek sağlıyor. Bu destek, sağlık, eğitim, altyapı, güvenlik ve kalkınma alanlarında veriliyor.

Türkiye, Somali'de 100'den fazla hastane, okul ve üniversite inşa etti. Türkiye, ayrıca Somali'de yollar, köprüler ve elektrik santralleri inşa etti. Türkiye, Somali'de güvenlik güçlerini eğitiyor ve Somali hükümetine siyasi ve diplomatik destek sağlıyor.

Türkiye'nin Somali'deki desteği, Somali'nin kalkınmasında ve istikrarının sağlanmasında önemli bir rol oynuyor.

 

 

 


Antalya Haberleri | Sondakika antalya haber| Antalya Güvenilir Haber | 07 Haber Magazin | Son Dakika Antalya | Antalya Haber

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.