Dövizde Tarihi Düşüşe neden olan ‘dövize endeksli mevduat’ nedir?

Cumhurbaşkanı'nın açıkladığı 'dövize endeksli mevduat', henüz ayrıntıları netleşmeden dolar kurunda bu gece tarihi düşüşe neden oldu. 

21 Aralık 2021
Dövizde Tarihi Düşüşe neden olan  ‘dövize endeksli mevduat’  nedir?

Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz indirimleriyle rekor üstüne rekor kırdan döviz kurlarında bu gece sert gerileme ve dalgalanma yaşanıyor.


Güne 16,50’den başlayıp akşam saatlerinde 18,36 ile rekor kıran dolar/TL’de, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı ancak ayrıntıları belli olmayan yeni finansal araçla sert düşüş görüldü.

Gündüz tarihi bir yükseliş kaydeden dolar kuru, gece de tarihi düşüşle 12,27 seviyesine kadar geriledi.

Peki döviz kurlarını bu kadar sert şekilde düşüren olay nedir?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada şunları söyledi:

* Tasarruflarını değerlendirirken kurdaki yükselişten kaynaklanan kaygılarını gidermek isteyen vatandaşlarımıza yeni bir finansal alternatif sunuyoruz. İnsanlarımızın bankadaki TL varlığının mevduat kazancı, kur artışından yüksekse bu getiriyi elde edecek. Ama kur getirisi mevduat kazancının üstünde kalırsa aradaki fark doğrudan vatandaşımıza ödenecek. Bu kazanç stopaj vergisinden de muaf tutulacak.

* Bundan sonra hiçbir vatandaşımızın kur daha yüksek olacak diye mevduatını TL'den dövize geçirmesine ihtiyaç kalmayacak.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.