İKTİDARA SORUYORUZ: ÇOCUĞUNU OKULA GÖNDERMEK ARTIK LÜKS MÜ?
Haber : MURAT GENÇ/ DİYARBAKIR
Saadet Partisi Diyarbakır İl Başkanı Abdurrahman Ergin: “Bir çocuğu okula başlatmanın maliyeti en uygun hesapla bile 9 bin 480 TL’ye ulaşıyor. Buna servis, beslenme ve yıl içindeki diğer giderler dahil değil.”
2026-2027 eğitim öğretim yılının başlamasına günler kala milyonlarca öğrenci ve veli yeni eğitim döneminin heyecanını yaşarken, aileleri okul masraflarının ağırlığı düşündürüyor.
Saadet Partisi Diyarbakır İl Başkanı Abdurrahman Ergin, eğitim yılı başlamadan önce bir ilkokul öğrencisinin temel okul ihtiyaçlarını yerinde hesapladı. En uygun fiyatlar üzerinden yapılan alışveriş hesabında yalnızca kırtasiye ihtiyaçlarının 5 bin 180 TL, okul kıyafeti, spor ayakkabı ve eşofman giderlerinin ise yaklaşık 4 bin 300 TL tuttuğunu belirten Ergin, toplam başlangıç maliyetinin 9 bin 480 TL’ye ulaştığını söyledi.
“Çanta dolmadan cebimiz boşalıyor” diyen Ergin, eğitim masraflarının artık aile bütçelerinde ciddi bir yük haline geldiğini ifade etti.
“9 BİN 480 TL SADECE BAŞLANGIÇ MASRAFI”
Ergin, yaptığı hesabın eğitim yılının tamamındaki giderleri değil, çocuğun okula başlayabilmesi için gereken temel ihtiyaçları kapsadığını vurgulayarak şöyle konuştu:
“Bir kırtasiyeye gittik ve ilkokula yeni başlayacak bir çocuğumuzun temel ihtiyaçlarını mümkün olan en uygun fiyatlarla hesapladık. Defterinden kalemine, boya malzemelerinden diğer kırtasiye ürünlerine kadar temel ihtiyaçlar 5 bin 180 TL tuttu. Okul kıyafeti, spor ayakkabı ve eşofman için de yaklaşık 4 bin 300 TL gerekiyor. Toplamda 9 bin 480 TL.
Üstelik bu daha başlangıç. Çocuğun beslenmesi yok, servisi yok, eğitim yılı içerisinde yeniden alınacak kırtasiye malzemeleri yok, öğretmenlerin isteyebileceği ek materyaller yok. Yani çocuk daha okulun kapısından girmeden ailenin cebinden yaklaşık 10 bin lira çıkıyor.”
“DİYARBAKIR’DA SERVİS ÜCRETİ DE AYLIK 2 BİN 200 LİRADAN BAŞLIYOR”
Ergin, özellikle Diyarbakır’da eğitim maliyetinin yalnızca kırtasiye ve kıyafetle sınırlı olmadığını belirterek öğrenci servis ücretlerine de dikkat çekti.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Meclisi tarafından 2026-2027 eğitim öğretim yılı için kabul edilen tarifeye göre öğrenci servis ücretleri mesafeye göre aylık 2 bin 200 TL ile 3 bin 100 TL arasında değişiyor.
Ergin, “Bir çocuğun okul masrafını sadece çanta, defter ve kıyafet olarak değerlendiremeyiz. Diyarbakır’da servis kullanan bir aile için en kısa mesafede dahi aylık 2 bin 200 TL’lik bir servis gideri söz konusu. Bu da eğitim masraflarının aile bütçesine nasıl bir yük getirdiğini açıkça gösteriyor.” dedi.
“9 BİN 480 TL, NET ASGARİ ÜCRETİN YAKLAŞIK ÜÇTE BİRİ”
2026 yılı için net asgari ücret 28 bin 75 TL 50 kuruş olarak uygulanıyor.
Ergin, ilkokula yeni başlayacak bir öğrencinin yalnızca temel kırtasiye ve kıyafet giderinin 9 bin 480 TL olmasının, dar gelirli aileler açısından ne anlama geldiğinin görülmesi gerektiğini belirterek şöyle devam etti:
“Bugün bir ailenin çocuğunu okula hazırlamak için yaptığı 9 bin 480 TL’lik başlangıç harcaması, net asgari ücretin yaklaşık üçte birine denk geliyor. Üstelik bu rakam bir yıllık eğitim masrafı değil; daha okul başlamadan yapılan ilk harcama.
Asgari ücretle geçinen, iki-üç çocuğu okula giden bir aileyi düşünün. Her çocuk için kırtasiye, kıyafet, ayakkabı, beslenme ve ulaşım gideri var. Birden fazla çocuk söz konusu olduğunda rakamlar katlanıyor. Emekli, dar gelirli ve asgari ücretli vatandaşlarımız bu yükün altından nasıl kalkacak?”
“EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİ SADECE SINIFTA SAĞLANMAZ”
Eğitimde fırsat eşitliğinin yalnızca çocukların aynı sınıfta eğitim görmesiyle sağlanamayacağını belirten Ergin, ekonomik imkânların da eğitimde eşitliği doğrudan etkilediğini söyledi.
Ergin, “Bir çocuğun iyi bir çantaya, ayakkabıya veya ihtiyaç duyduğu eğitim materyaline sahip olması lüks olmamalıdır. Bir öğrencinin ailesinin ekonomik durumundan dolayı arkadaşlarından geri kalması, mahcup olması veya eğitim ihtiyaçlarının karşılanamaması kabul edilemez. Eğitim hakkı her çocuğun hakkıdır ve devlet bu hakkın önündeki ekonomik engelleri azaltmak zorundadır.” ifadelerini kullandı.
“İKTİDARA SORUYORUZ: ÇOCUĞUNU OKULA GÖNDERMEK ARTIK LÜKS MÜ?”
Saadet Partisi Diyarbakır İl Başkanı Abdurrahman Ergin, iktidara çağrıda bulunarak eğitim masraflarının ailelerin üzerinden azaltılması gerektiğini belirtti.
Ergin, açıklamasını şu sözlerle tamamladı:
“Biz burada sadece bir kırtasiye alışverişinden bahsetmiyoruz. Bir ailenin çocuğunu eğitim hayatına hazırlarken karşılaştığı ekonomik tablodan bahsediyoruz.
Çocuklarımızın eğitim hakkı, ailelerinin gelir seviyesine göre şekillenmemelidir. Devletin görevi, ailelerin sırtındaki yükü artırmak değil, çocuklarımızın eğitim yolculuğunu kolaylaştırmaktır.
Ücretsiz eğitim sadece okul ücretinin alınmaması değildir. Çocuğun kitabından kırtasiyesine, kıyafetinden ulaşımına, beslenmesinden diğer temel ihtiyaçlarına kadar ailelerin taşıdığı yükün de görülmesi gerekir.
Buradan iktidara açıkça soruyoruz:
Çocuğunu okula göndermek artık lüks mü?
Çoluk çocuğun okul masrafını kim karşılayacak?
Gelir dağılımındaki adaletsizliği ve hayat pahalılığını görmezden gelmeden, eğitimde fırsat eşitliğini sağlayacak somut ve kalıcı adımların bir an önce atılmasını istiyoruz.
Çünkü çocuklarımızın geleceği, ailelerinin cüzdanına bırakılmayacak kadar değerlidir.”
Yorumlar 0
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.