Ana Sayfa  /  SAĞLIK  /  Uzmanlar uyardı: Asla çiğ tüketmeyin
  • Facebook da Paylaş
Uzmanlar uyardı: Asla çiğ tüketmeyin
  • 19-06-2019
  • 0 yorum
  • 11100 okunma
Günümüzde sebzelerin çiğ tüketilmesinin sağlıklı bir beslenme tarzı olduğunu düşünenlerin sayısı oldukça fazla... Peki bazı sebzelerin tüketiminin zehirlenmeye bile yol açtığını söylesek? İşte asla çiğ tüketmemeniz gereken 6 sebze...

Domateste bulunan likopen isimli madde, ancak pişirildiğinde vücudun sindirebileceği bir hal alıyor. Kanser ve kalp rahatsızlığı riskini azaltmasıyla bilinen likopeni sindirebilmeniz bu açıdan çok önemli. Ayrıca domateslerin pişirildikçe besin değerlerinin arttığını belirtmekte de fayda var.

 

 

Ravent
Raventin çiçek sapı çiğ olarak yense de, yaprak sapı kesinlikle pişirilerek yenmeli... Sapını çiğ tükettiğiniz takdirde ciddi bir zehirlenme vakasıyla karşı karşıya kalabilirsiniz.
3
Brokoli
Brokoli
Diyet listelerinin vazgeçilmezi olan brokolide, rafinoz isimli bir bileşen bulunuyor. Bu madde, vücut tarafından sindirilemiyor ve bakteriler tarafından kalın bağırsakta parçalanıyor. Bunun sonucunda midede rahatsız edici bir şişkinlik hissi oluşuyor.
4
Patates
Patates
Sofraların vazgeçilmezi olan patates, eğer tam olarak olgunlaşmamış ve güneş ışığına fazla maruz kaldıysa, kesinlikle çiğ tüketmemeniz gerekiyor. Çünkü patlıcanda bulunan solanin isimli sindirim düşmanı madde, ne yazık ki patateste de mevcut. Ayrıca, patatesin rengi yeşile döndüğünde de tüketmemeniz gerektiğini belirtmekte fayda var. Kusma, ishal, baş ağrısı ve hatta merkezi sinir sisteminin felce uğramasına bile neden olabilir.
5
Kırmızı barbunya
Kırmızı barbunya
Barbunyanın içinde bulunan lektin isimli madde, çiğ tükettiğiniz takdirde baş ağrısı, kusma, kramp ve mide fesadına yol açabilir. Her ihtimale karşı kırmızı barbunyayı haşlamadan önce yaklaşık beş saat suda bekletin.
6
Patlıcan
Patlıcan
Kulağa şaşırtıcı gelecek ama birçok insan patlıcanı çiğ tüketmeyi seviyor. Fakat çiğ patlıcan tüketiminin karın ağrısı, ishal, kusma, baş ağrısı ve mide bulantısına neden olduğunu belirtmekte fayda var. Patlıcanda bulunan solanin isimli bileşen, kalsiyum emilimini azalttığı için sindirim sistemini olumsuz etkiliyor. Eğer hastanelik olmak istemiyorsanız, patlıcanı pişirerek sindirim düşmanı solanini etkisiz hale getirmeniz gerekiyor.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
WhatsApp İhbar Hattı
 
       0505 774 7 447
             MAİL
07habermagazin@gmail.com
 
    HABER MÜDÜRÜ 
 
GENEL YAYIN YÖNETMENİ
 
KENAN ŞEREF DEMİRKAN

Yorumlar

Diğerleri

ARŞİV

Antalya Haberleri | Antalya Son Dakika | Antalya Güvenilir Haber | 07 Haber Magazin | ReklamlarBurada.com | Markabu.net

Tüm hakları saklıdır ® 2014 Antalya Haberleri | Antalya Son Dakika | Antalya Güvenilir Haber | 07 Haber Magazin | ReklamlarBurada.com | Markabu.net