Wuhan’dan haberler aktaran Zhang Zhan’e 4 yıl hapis cezası! Şoke eden detaylar…

Corona virüsü pandemisinin ilk günlerinden itibaren Wuhan'dan yayınlar yapan, yaşananları tüm gerçekliğiyle dünyaya duyuran ve Mayıs'tan beri tutuklu bulunan gazeteci Zhang Zhan, 4 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Avukatları, Zhen'in tutukluluk süreciyle ilgili olarak tüyler ürperten iddialar öne sürdü.  

28 Aralık 2020
Wuhan’dan haberler aktaran Zhang Zhan’e 4 yıl hapis cezası! Şoke eden detaylar…

Wuhan’dan haberler aktaran Zhang Zhan’e 4 yıl hapis cezası! Şoke eden detaylar…

 

Corona virüsü pandemisinin çıkış noktası olarak kabul edilen Çin’in Wuhan kentinde yaşananları aktaran ve dünyanın salgının ciddiyetini anlamasında büyük rol oynayan gazetecilerden Zhang Zhan, 4 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Yanlış bilgi yaymak ve yaşananları olduğundan fazla göstermekten suçlu bulunan Zhang Zhan’in avukatı temyize başvuracaklarını söyledi. Kendisi de bir avukat olan Zhan, aktardığı mesajında ifade özgürlüğünü kullandığı için cezalandırıldığını düşündüğünü belirtti.

Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarla Wuhan’daki tabloyu gözler önüne seren Zhan, 1 Şubat’ta yaşamını sürdürdüğü Shanghai’dan Wuhan’a gitmiş ve burada yaptığı röportajları ve haberleri YouTube sayfasına yüklemeye başlamıştı. Mayıs ayında gözaltına alınan Zhan, Haziran’da açlık grevine başladı.

AÇLIK GREVİNDE ZORLA BESLENDİ

Açlık grevindeyken görevliler tarafından zorla beslendiği öne sürülen Zhan’in işkenceye maruz kaldığı da konuşuluyor. Avukatları gazetecinin sağlık durumunun kötü olduğunu ifade ederken, duruşma öncesi yapılan kefaletle serbest kalma talebi de mahkemece reddedildi.

 

37 yaşındaki yurttaş gazeteci Zhang Zhan’in başına gelenler Çin’de sosyal medya paylaşımlarını da keskin bir şekilde etkiledi. Öte yandan Çin'de salgınla ilgili video ve görüntüler geçen Fang Bin, Chen Qiushi ve Li Zehua isimli kişiler de herhangi bir açıklama yapmadan sosyal medyadan kayboldular.

 

'Belki de asi bir ruhum var. Sadece gerçekleri belgeliyorum. Neden gerçeği gösteremeyecekmişim ki? Yaptığım şeyi bırakmayacağım çünkü bu ülke geri geri gidemez.'
Zhang Zhan, BBC tarafından ulaşılan bir video röportajında misyonunu bu sözlerle aktarıyor.
 

Fang isimli kişi bir daha hiç paylaşımda bulunmazken Li Nisan ayında yüklediği bir videoda kendisinin zorla karantinaya alındığını söyledi. Chen Quishi'nin bir arkadaşı da kendisinin gözlem altında olduğunu ve konuşamayacağı bilgisini paylaştı. Aktarılana göre Quishi ailesi ile birlikte ancak sürekli devlet tarafından takip ediliyor.

BASKILARA KARŞI YURTTAŞ GAZETECİLER…

Çin’de haber aktaran medya kuruluşları devlet tarafından yoğun bir şekilde kontrol ediliyor. Bu sistem içerisinde halkın haber alma özgürlüğü için mücadele eden bazı “yurttaş gazeteciler” internet siteleri ve sosyal medya platformları üzerinden bağımsız haberler sunmaya çalışıyor ancak çalışmaları sık sık yasaklara ve sansüre maruz kalıyor, haberciler rutin olarak cezalarla karşı karşıya kalıyor.

Pandemi sürecinin en başından itibaren devleti sert bir şekilde eleştiren ve Wuhan’dan aktarılan haberlerin neden durdurulmak istendiğini soran Zhan, Wuhan’daki karantinanın da yeterliliğini sorgulayan ve yaşananları gözler önüne seren içerikler paylaşıyordu.

Salgının başlangıcından bu yana, virüsü gizlemeye çalıştığı yönündeki eleştirileri bastırmak için amansız bir çalışma sürdüren Çin hükümeti bu süreçte Zhan gibi pek çok vatandaş gazeteciyi tutukladı, aile üyelerini tehdit etti ve sosyal medyada sansür uygulamalarına başvurdu. Buna rağmen özellikle CNN’in ele geçirip servis ettiği Wuhan belgelerinde Zhan gibi gazetecilerin haklı oldukları noktalar gün yüzüne çıktı.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.