Toplu Taşımada Yeni Model Tartışması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Toplu taşımada tüm illerimizde ayakta yolcu alınmasına kesinlikle müdahale edilmeyecek” açıklaması sonrası yeni ulaşım modelinin Antalya’da nasıl uygulanacağı tartışılmaya başladı.  

09 Eylul 2020
Toplu Taşımada Yeni Model Tartışması

 
Koronavirüs tedbirleri kapsamında Türkiye genelinde toplu ulaşım araçlarında ayakta yolcu taşınmayacağına yönelik karar Antalya’da tartışılmaya başladı. Antalya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Planlama ve Raylı Sistem Dairesi Başkanı Mustafa Nurettin Tonguç, yeni sistemle ilgili henüz kendilerine resmi bilgilendirme yapılmadığını söyledi.
 
MAZOT DESTEĞİ ŞART
 
Hürriyet’e konuşan Tonguç, şöyle devam etti: “Şoförlerin sadece oturan yolcu alarak ulaşım hizmeti vermesi ancak mazot desteğiyle sağlanabilir. Salgının Türkiye’de başladığı 13 Mart’tan önce Antalya’da toplu ulaşıma günlük 370 bin biniş varken sokağa çıkma yasağının uygulandığı dönemde bu rakam 40 bine geriledi. O dönemde belediye olarak ulaşım esnafına kilometre başına 1 lira, aylık 1.8 milyon lira yakıt desteği verdik. Eylül ayı itibarıyla otobüs ve tramvaya biniş sayısı hafta içi 160 ile 180 bin arasında değişiyor. Ulaşım talebi nisan ve mayıs aylarına göre ciddi bir
artış gösterdi. Bu ihtiyaca karşılık vermek o döneme göre daha zor olacaktır.”
 
ARAÇ FİLOSU YETMEZ
 
 
Antalya Otobüsçüler Odası Başkanı Yasin Arslan, “Biz şu aşamada süreci takip ediyoruz. Bizim araçlarımız ayakta yolcuyla toplu ulaşım için yeterli kapasiteye ulaşabilen araçlar. Şu dönemde Antalya merkezde 500’den fazla araçla çalışıyoruz. Belediyenin araçlarıyla birlikte bu sayı toplamda 620’ye ulaşıyor. Pandemide kimse sokağa çıkmadığı için ayakta yolcu alınmayan ulaşım sistemi işlemişti. Ancak şu anda herkes sokakta. Devletimiz 'maddi olarak biz karşılıyoruz' dese bile günümüzün şartlarında araç filosu yetmez” dedi.
 
1200 ARAÇLA BİLE OLMAZ
 
Antalya’da günlük 180 bine ulaşan toplu ulaşım rakamlarını, ayakta yolcu almadan karşılamaya mevcut kapasitenin yeterli olmadığını savunan Arslan, “Bu miktarda vatandaşı bin 200 araçla bile taşıyamayız. Toplu ulaşım araçları sadece oturan yolcu alırsa 2 durakta dolar. Araçları art arda dizsek bile vatandaşlar otobüse binemeyip mağdur olur. Ayrıca aralarında ücretsiz ve indirimli yolcuların da bulunacağı 28 kişiden elde edilen gelir araçların yakıt masrafının 3’te birini bile karşılamaz. Toplu ulaşım esnafı araçlarını çalıştıramazsa mağdur olan halk olur. Ancak pandeminin ilk döneminde olduğu gibi esnafımıza kilometre üzerinden ücret ödenirse bu sistemi yürütebiliriz” diye konuştu.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.