ŞEKER KATKISI YAPILMIŞ İÇECEKLERİN TÜKETİLMESİNE DİKKAT!
SAĞLIK, 09 Mart 2022 02:06Diyetisyen Pınar Demirkaya konu hakkında bilgiler verdi.

Son yıllarda Dünyada obezitenin prevelansı giderek artmakta. Bu nedenle birçok araştırmacı ve klinisyen obezitenin prevelansını azaltmak için araştırmalar yapıyorlar.
Neredeyse hepimiz yemeklerin yanında bir şeyler içme isteğimizi bastıramıyoruz. Özellikle yaz aylarında sıkça reklamlarda gördüğümüz o buz gibi içecekler bizi oldukça cezbediyor. Bizde özellikle havaların ısınmasıyla hayatımıza daha fazla dahil ediyoruz fakat onların bu kadar masum göründüğüne bakmayın. O çok severek yemeklerin yanında tercih ettiğimiz çoğu içecek maalesef yüksek oranda şeker içeriyor.
Çoğu insan bölgesel olarak yağlanma sebebinin yüksek yağlı besin tüketiminden kaynaklı olduğunu düşünüyor fakat durum böyle değil. Şeker Tüketimi vücutta yağ depolanmasını tetikleyen ilk faktördür. Özellikle içtiğimiz içeceklerin paket arkalarını incelediğimizde aslında gözden kaçırdığımız, bize masum gelen o çok sevdiğimiz içeceğin gerçek yüzünü görmüş oluyoruz. Şekersiz olarak adlandırılan çoğu içeceğin ise farklı şeker türünü veya tatlandırıcı içerdiğini görebilirsiniz. Bu alandaki en önemli sorulardan biri şeker katkısı yapılmış içeceklerin (ŞKİ) tüketiminin azaltılmasının obezite prevelansının azaltılmasında ve obezite sürecinin daha iyi yönetilmesine katkı gösterip gösteremeyeceğidir. Obezitenin yanı sıra ŞKİ’ler diş ve kemik sağlığı, glukoz toleransı, hidrasyon, hayat kalitesi, kişinin ekonomisi ve çevresi olmak üzere bir çok farklı konularda da etkisinin olduğunu görebilmekteyiz.
Bazı epidemiyolojik çalışmalar, ŞKİ tüketimi ile obezite arasındaki ilişkiyi destekliyor, aynı zamanda hayvanlar üzerinde yapılmış bazı çalışmalar, belirlenen şekilde ŞKİ tüketiminin vücut ağırlığını arttırdığını göstermiştir. Bir bardak şekerli içeceğin içerdiği şeker oranına baktığımızda konunun önemini kavrıyor, üzerinde durulması gereken bir konu olduğunu anlıyoruz. Konunun önemini anlıyoruz fakat maalesef bu alanda yapılan çalışmalar oldukça az. Az makale kaynağının ve araştırmaların olması firmaların ticari bakış açılarından kaynaklı olabilmektedir. Bu alanda yapılacak çalışmanın ŞKİ’ lerin etkilerini tatlandırıcının türüne, kullanımına ve ekleniş şekline göre ayırıyor olması gerekiyor. Yapılacak çalışma doğruları saptırabilecek bütün faktörlerden uzak tutulmalı ve çok iyi bir şekilde planlanmalı. Bütün bunlar gerçekleştirilebilirse bu alanda sağlık ve bilim adına doğru bir sonuca varılabilir. Şeker Katkısı Yapılmış İçeceklerin Tüketilmesine Dikkat!
Diyetisyen Pınar Demirkaya konu hakkında bilgiler verdi.
Son yıllarda Dünyada obezitenin prevelansı giderek artmakta. Bu nedenle birçok araştırmacı ve klinisyen obezitenin prevelansını azaltmak için araştırmalar yapıyorlar.
Neredeyse hepimiz yemeklerin yanında bir şeyler içme isteğimizi bastıramıyoruz. Özellikle yaz aylarında sıkça reklamlarda gördüğümüz o buz gibi içecekler bizi oldukça cezbediyor. Bizde özellikle havaların ısınmasıyla hayatımıza daha fazla dahil ediyoruz fakat onların bu kadar masum göründüğüne bakmayın. O çok severek yemeklerin yanında tercih ettiğimiz çoğu içecek maalesef yüksek oranda şeker içeriyor.
Çoğu insan bölgesel olarak yağlanma sebebinin yüksek yağlı besin tüketiminden kaynaklı olduğunu düşünüyor fakat durum böyle değil. Şeker Tüketimi vücutta yağ depolanmasını tetikleyen ilk faktördür. Özellikle içtiğimiz içeceklerin paket arkalarını incelediğimizde aslında gözden kaçırdığımız, bize masum gelen o çok sevdiğimiz içeceğin gerçek yüzünü görmüş oluyoruz. Şekersiz olarak adlandırılan çoğu içeceğin ise farklı şeker türünü veya tatlandırıcı içerdiğini görebilirsiniz. Bu alandaki en önemli sorulardan biri şeker katkısı yapılmış içeceklerin (ŞKİ) tüketiminin azaltılmasının obezite prevelansının azaltılmasında ve obezite sürecinin daha iyi yönetilmesine katkı gösterip gösteremeyeceğidir. Obezitenin yanı sıra ŞKİ’ler diş ve kemik sağlığı, glukoz toleransı, hidrasyon, hayat kalitesi, kişinin ekonomisi ve çevresi olmak üzere bir çok farklı konularda da etkisinin olduğunu görebilmekteyiz.
Bazı epidemiyolojik çalışmalar, ŞKİ tüketimi ile obezite arasındaki ilişkiyi destekliyor, aynı zamanda hayvanlar üzerinde yapılmış bazı çalışmalar, belirlenen şekilde ŞKİ tüketiminin vücut ağırlığını arttırdığını göstermiştir. Bir bardak şekerli içeceğin içerdiği şeker oranına baktığımızda konunun önemini kavrıyor, üzerinde durulması gereken bir konu olduğunu anlıyoruz. Konunun önemini anlıyoruz fakat maalesef bu alanda yapılan çalışmalar oldukça az. Az makale kaynağının ve araştırmaların olması firmaların ticari bakış açılarından kaynaklı olabilmektedir. Bu alanda yapılacak çalışmanın ŞKİ’ lerin etkilerini tatlandırıcının türüne, kullanımına ve ekleniş şekline göre ayırıyor olması gerekiyor. Yapılacak çalışma doğruları saptırabilecek bütün faktörlerden uzak tutulmalı ve çok iyi bir şekilde planlanmalı. Bütün bunlar gerçekleştirilebilirse bu alanda sağlık ve bilim adına doğru bir sonuca varılabilir.
SAĞLIK, 09 Mart 2022 02:06
Yorumlar (0)

Türk Girişimciliğinin Yükselen Yıldızı: Ahmet Can’ın Başarı Hikayesi

Köksal Selçuk: Emek En Yüce Değerdir – 1 Mayıs İşçi Bayramı Kutlu Olsun

Eren Canak’tan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Mesajı

Bilim ve Doğa Tutkusuyla Yükselen Bir Lider: Eren Canak Kimdir?

RTÜK, Sokak Röportajları İçin Çalışma Başlattı

İstanbul'da İlk 3 Ayda 41 Milyon Muayene

2025 Yılı 2. İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Gerçekleştirildi

Valimiz Sayın Hulusi Şahin’in 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Mesajı

42 İlde FETÖ'ye Yönelik Düzenlediğimiz Operasyonlarda; 169 Şüpheli Yakalandı

Dolandırıcı Organize Suç Örgütü Üyesi 41 Şüpheli Yakalandı

Toplum Destekli Polis Ekipleri Öğrencilere Trafik Güvenliği, Güvenli Oyun Alanları ve 112 Kullanımı Hakkında Bilgilendirmelerde Bulundular

Antalya, Aydın, Samsun ve Tekirdağ’da Jandarma Ekipleri Tarafından Öğrencilere Trafik Bilgilendirmesi Yapıldı

Hassas Burunlar "Maya" ve "Liya" Narkotik Dedektör Köpekleri Uyuşturucuyla Mücadelede Önemli Rol Alıyor

İmparator'un serveti duyanların dudaklarını uçuklattı

GÜÇLÜ KADINLAR, GÜVENLİ YARINLAR: AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ’NDE KADINLARA YÖNELİK AIKIDO EĞİTİMİ BAŞLADI

ADNAN ASAR’DAN TBMM’DE MHP'Lİ ABDURAHMAN BAŞKAN’A ZİYARET: ESNAFIN SORUNLARI GÜNDEME GELDİ

“ALIN TERİ KUTSALDIR, RANT DÜZENİ HARAMDIR!”

Müyorbir'den “Günümüzde Türk Halk Müziği” Paneli

Anadolu Birliği Partisi Genel Başkanı Bedri Yalçın’dan Dr. Köksal Selçuk’a Önemli Açıklamalar

Başkomutana çağrı....

BAŞKAN BÖCEK’İN DİPLOMASI SAHTE Mİ?

AESOB Başkanı Adlıhan Dere'den ABP Genel Başkanı Bedri Yalçın'a Ziyaret

Geleceğin kadınları, bugünün güçlü adımlarıyla yetişiyor

Antalya dahil 4 ilde dolandırıcılara kripto operasyonu

Altın fiyatlarında son durum?

Provokasyon partisine dönen CHP çok yoğun şaibe ve şüphe altındadır

Antalya’nın Markaları Küreselleşme Yolunda

Jandarma, Canlar Şenliği'nde KADES'i Tanıttı

12 Ayrı Yasa Dışı Alkollü İçki İmalathanesi Deşifre Edildi, 137 Şüpheli Yakalandı

Siber Suçlarla Mücadele Kapsamında 68 İlde Gerçekleştirilen Operasyonlarda 169 Şüpheli Yakalandı

Resim Yarışmalarında ödüllere doymayan gururumuz FATIMA ERVA EREN

Devlet Sanatçısı Beste Özdemir’den Ankara’da Türk Halk Müziği Ziyafeti

Anahtar Parti İl Başkanı: "Çocuklarımızı Kaderine Terk Etmeyeceğiz"

Adnan Asar’dan SGK İl Müdürü Tanrıöver’e Ziyaret

ANTALYA’DA KONYA RÜZGARI ESİYOR: KONYA MİRAY ETLİ EKMEK SALONU

Fatih Bayhan, Sebîlürreşad Kültür ve Sanat Merkezi’nin Başarısının Arkasında

Prof. Dr. Ziya Burhanettin Güvenç, Samsun Rotary Kulübü’nde Kalkınma ve Refahı Anlattı

Ferhat Durmuş, "Gönül Dağı Nefesi" Konserinin Müzikal Başarısının Mimarı

Selma Geçer, Azerbaycan’ın Coşkusunu "Gönül Dağı Nefesi" Konserinde Yükseltti
