ALKÜ Diş Hekimliği Fakültesi hekim adayları için Beyaz Önlük Giyme Töreni düzenledi
EĞİTİM, 29 Kasım 2021 09:04Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Diş Hekimliği Fakültesi hekim adayları için Beyaz Önlük Giyme Töreni düzenledi.

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Diş Hekimliği Fakültesi hekim adayları için Beyaz Önlük Giyme Töreni düzenledi. Diş Hekimliği Fakültesi öğrencilerine beyaz önlüklerini ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ekrem Kalan ve öğretim üyeleri giydirdiler. Öğrenciler, aileleri önünde beyaz önlük giymenin heyecanı yaşadılar.
Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Diş Hekimliği Fakültesi, 22 Kasım Dünya Diş Hekimliği Günü ve içinde bulunduğu haftanın Ağız Diş Sağlığı Haftası olması münasebetiyle Beyaz Önlük Giyme Töreni düzenledi. Konaklı Yabancı Diller Okulu Müdürlüğü Konferans Salonunda düzenlenen Programa ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ekrem Kalan, ALKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Can Tansel Tuğcu, ALKÜ Diş Hekimliği Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Gülsün Yıldırım, akademisyenler, öğrenciler ve aileleri katıldı. Küresel salgın Covid-19 nedeniyle beyaz önlüklerini törenle giyemeyen ALKÜ Diş Hekimliği Fakültesi birinci ve ikinci sınıf öğrencileri için düzenlenen Beyaz Önlük Giyme töreni saygı duruşu ve akabinde İstiklal Marşı ile başladı.
“Öğrencilerimize ve vatandaşlarımıza hizmet vermenin gururunu yaşıyoruz”
Törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ekrem Kalan, “1996 yılından bu yana her yıl 22 Kasım Dünya Diş Hekimliği günü olarak kutlanmaktadır. Sağlık ordumuzun vazgeçilmez bir parçası olan diş sağlığını korumak ve sağlamak gibi insani ve kutsal bir görevi yerine getiren tüm diş hekimlerinin gününü en içten dileklerimle kutluyor, ülkemiz için ağız ve diş sağlığı farkındalığının arttığı iyi bir yıl olmasını diliyorum” sözleri ile konuşmasına başladı. Ağız Diş Sağlığı Haftası’nda özellikle çocukluk çağından itibaren verilecek eğitimlerle diş fırçalama alışkanlığının yeni nesillere kazandırılabilmesi için ailelere ve topluma düşen görevlerin vurgulandığını ifade eden Rektör Kalan, “Bizler de Diş Hekimliği Fakültemizin Alanya’da bu bilincin oluşması için üzerine düşen görevi en iyi şekilde yaptığına inanıyoruz. Bölgemizde hastalara tedavi, öğrencilerimize öğretim hizmeti vermenin haklı gururunu yaşamaktayız" dedi. Rektör Kalan konuşmasının devamında salonda bulunan velilere seslenerek, “Sayın veliler, en kıymetlimiz evlatlarımızın iyi bir meslek edinmesi ve topluma faydalı bireyler olması yönünde yaptığınız tercihle üniversitemiz adına elimizden gelen her türlü desteği vererek, öğrencilerimizin iyi bir diş hekimi olacağı yönünde güvenimiz sonsuzdur” ifadelerini kullandı.
“Beyaz önlük saflık, temizlik ve mesleğe başlangıçtır”
Ardından beyaz önlüklerini giyen hekim adaylarına hitaben yaptığı konuşmada Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Gülsün Yıldırım, “Covid 19 küresel salgınından dolayı geçen yıl yapamadığımız, bu yıl üçüncüsünü düzenlediğimiz Beyaz Önlük Törenimize hoş geldiniz” diyerek sözlerine başladı. Yıldırım konuşmasının devamında “Türkiye’de ilk diş hekimliği okulu 22 Kasım 1908 tarihinde kurulmuş ve 1909 yılında fiilen eğitime başlamıştır. 1996 yılından bu yana her yıl 22 Kasım tarihi, Dünya Diş Hekimliği Günü ve içinde bulunduğu hafta ise Ağız Diş Sağlığı Haftası olarak kutlanmaktadır. Öncelikle bir diş hekimi olarak, yıllarca mesleğime emek harcamanın haklı gururunu yaşıyorum. Pandemi sürecinin, özverili çalışmalarıyla en büyük yükünü çeken sağlık camiasının önemli bir parçası olan tüm diş hekimlerinin gününü en içten dileklerimle kutluyor, daha sağlıklı ve güzel şartlarda geçireceğimiz nice güzel yıllar diliyorum” şeklinde konuştu.
“Siz ve önlüğünüz hayat boyunca hep beyaz kalın”
Beyaz önlüğün tarihsel sürecinden de bahseden Yıldırım, “Hekimlerin ve cerrahların özel giysileri ise siyah renkliydi ve bunun nedeni olarak, siyah rengin kan göstermemesi ve böylece hastaların rahatlatılması ileri sürülüyordu. 19. yüzyıl sonlarında, ilk kez Alman cerrah Von Bergmann, kanların görülmemesinin, fark edilmemesinin mikrobik hastalıkların yayılmasına neden olduğunu öne sürerek tüm hastane çalışanlarının laboratuvarlarda giyilen beyaz gömleklerden kullanmalarını önermiştir. Daha sonra beyaz gömlek, yalnızca bir hijyen ve temizlik simgesi olmamış, aynı zamanda hekimlerin bilim adamı kimliklerinin öne çıkarılmasını sağlamıştır. Bu giysi seçiminde beyaz önlüğün “temizliği, saflığı ve sağlık alanında yeni bir başlangıcı” temsil etmesinin rol oynadığı anlaşılmaktadır. O halde siz bugün beyaz önlüklerinizi giyerek, yepyeni bembeyaz bir başlangıca adım atıyorsunuz. Fakültemizi başarı göstererek kazandınız ve tertemiz geldiniz. Bugün burada biz de sizlere önlüklerinizi beyaz olarak teslim edeceğiz. Siz ve önlüğünüz hayat boyunca hep beyaz kalınız. Aramıza hoş geldiniz” ifadelerini kullandı.
EĞİTİM, 29 Kasım 2021 09:04
Yorumlar (0)

Türk Girişimciliğinin Yükselen Yıldızı: Ahmet Can’ın Başarı Hikayesi

Köksal Selçuk: Emek En Yüce Değerdir – 1 Mayıs İşçi Bayramı Kutlu Olsun

Eren Canak’tan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Mesajı

Bilim ve Doğa Tutkusuyla Yükselen Bir Lider: Eren Canak Kimdir?

RTÜK, Sokak Röportajları İçin Çalışma Başlattı

İstanbul'da İlk 3 Ayda 41 Milyon Muayene

2025 Yılı 2. İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Gerçekleştirildi

Valimiz Sayın Hulusi Şahin’in 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Mesajı

42 İlde FETÖ'ye Yönelik Düzenlediğimiz Operasyonlarda; 169 Şüpheli Yakalandı

Dolandırıcı Organize Suç Örgütü Üyesi 41 Şüpheli Yakalandı

Toplum Destekli Polis Ekipleri Öğrencilere Trafik Güvenliği, Güvenli Oyun Alanları ve 112 Kullanımı Hakkında Bilgilendirmelerde Bulundular

Antalya, Aydın, Samsun ve Tekirdağ’da Jandarma Ekipleri Tarafından Öğrencilere Trafik Bilgilendirmesi Yapıldı

Hassas Burunlar "Maya" ve "Liya" Narkotik Dedektör Köpekleri Uyuşturucuyla Mücadelede Önemli Rol Alıyor

İmparator'un serveti duyanların dudaklarını uçuklattı

GÜÇLÜ KADINLAR, GÜVENLİ YARINLAR: AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ’NDE KADINLARA YÖNELİK AIKIDO EĞİTİMİ BAŞLADI

ADNAN ASAR’DAN TBMM’DE MHP'Lİ ABDURAHMAN BAŞKAN’A ZİYARET: ESNAFIN SORUNLARI GÜNDEME GELDİ

“ALIN TERİ KUTSALDIR, RANT DÜZENİ HARAMDIR!”

Müyorbir'den “Günümüzde Türk Halk Müziği” Paneli

Anadolu Birliği Partisi Genel Başkanı Bedri Yalçın’dan Dr. Köksal Selçuk’a Önemli Açıklamalar

Başkomutana çağrı....

BAŞKAN BÖCEK’İN DİPLOMASI SAHTE Mİ?

AESOB Başkanı Adlıhan Dere'den ABP Genel Başkanı Bedri Yalçın'a Ziyaret

Geleceğin kadınları, bugünün güçlü adımlarıyla yetişiyor

Antalya dahil 4 ilde dolandırıcılara kripto operasyonu

Altın fiyatlarında son durum?

Provokasyon partisine dönen CHP çok yoğun şaibe ve şüphe altındadır

Antalya’nın Markaları Küreselleşme Yolunda

Jandarma, Canlar Şenliği'nde KADES'i Tanıttı

12 Ayrı Yasa Dışı Alkollü İçki İmalathanesi Deşifre Edildi, 137 Şüpheli Yakalandı

Siber Suçlarla Mücadele Kapsamında 68 İlde Gerçekleştirilen Operasyonlarda 169 Şüpheli Yakalandı

Resim Yarışmalarında ödüllere doymayan gururumuz FATIMA ERVA EREN

Devlet Sanatçısı Beste Özdemir’den Ankara’da Türk Halk Müziği Ziyafeti

Anahtar Parti İl Başkanı: "Çocuklarımızı Kaderine Terk Etmeyeceğiz"

Adnan Asar’dan SGK İl Müdürü Tanrıöver’e Ziyaret

ANTALYA’DA KONYA RÜZGARI ESİYOR: KONYA MİRAY ETLİ EKMEK SALONU

Fatih Bayhan, Sebîlürreşad Kültür ve Sanat Merkezi’nin Başarısının Arkasında

Prof. Dr. Ziya Burhanettin Güvenç, Samsun Rotary Kulübü’nde Kalkınma ve Refahı Anlattı

Ferhat Durmuş, "Gönül Dağı Nefesi" Konserinin Müzikal Başarısının Mimarı

Selma Geçer, Azerbaycan’ın Coşkusunu "Gönül Dağı Nefesi" Konserinde Yükseltti
