Kırgızistan'da protestolara neden olan parlamento seçimleri iptal edildi

4 Ekim tarihinde gerçekleştirilen seçim sonrası 12 parti baraj altında kalırken, bu partilerin taraftarları ayaklandı. Göstericiler, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı ele geçirmiş, eski Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'i de hapisten kaçırmıştı. Ülkede yaşanan iç karışıklığın ardından seçimlerin iptal edildiği açıklandı. 

06 Ekim 2020
Kırgızistan'da protestolara neden olan parlamento seçimleri iptal edildi

 
Kırgızistan'da gerçekleştirilen milletvekili seçimleri sonrası, 16 partinin katıldığı seçimlerde 12 parti yüzde 7'lik barajı aşamamıştı. Seçime katılımın yüzde 55 olduğu ülkede, 12 partinin taraftarları sokağa dökülerek protesto gösterilerine başladı.
 
Göstericiler ile polis arasında çatışma çıkarken, protesto sırasında polislere taş ve soplarla saldırıldı. Belediye araçlarını güvenlik güçlerinin üzerine süren protestocular, polislerin kaçmasıyla birlikte Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na harekete geçti. Buradaki kapıyı kıran göstericiler, daha sonra sarayı ve içerisinde bulunan parlamentoyu ele geçirdi.
 
 
Saray'ın işgalinden sonra Ala-Too Meydanı'ndaki göstericiler hoparlörlerden "Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı aldık" ve "Almazbek Atambayev ve Sadır Caparov serbest bırakılmalıdır" şeklinde sloganlar atarak, siyasi hükümlülerin bulunduğu hapishaneye ilerledi. Göstericiler eski Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'i de hapisten kaçırdı.
 
Yaşanan gelişmelerin ardından geri adım atmak zorunda kalan hükümet, milletvekili seçimlerinin iptal edildiğini duyurdu.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.