GÜNEŞ PATLAMASI DÜNYA'YI SALLIYOR: SON 6 YILIN EN GÜÇLÜ FIRTINASI KUTUP IŞIKLARINI TÜRKİYE'YE TAŞIYOR

Güneş'teki muazzam bir patlama, Dünya'yı son yılların en güçlü jeomanyetik fırtınasıyla salladı. Özellikle Kuzey Amerika'nın etkilendiği bu fırtına, kutup ışıklarının gözlemlenmesine olanak tanıyabilir. Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'nin bildirisine göre, bu fırtınanın elektronik cihazlarda ciddi sorunlara neden olma potansiyeli var. 

25 Mart 2024
GÜNEŞ PATLAMASI DÜNYA'YI SALLIYOR: SON 6 YILIN EN GÜÇLÜ FIRTINASI KUTUP IŞIKLARINI TÜRKİYE'YE TAŞIYOR

Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (NOAA), Güneş'te meydana gelen patlama hakkında bir uyarı yayınladı. Bildiride, jeomanyetik fırtınanın elektronik araçlarda sorunlara yol açabileceği ve GPS sistemlerinde aksaklıklara neden olabileceği belirtildi. Bu tür fırtınalar genellikle Güneş'ten gelen yüklü parçacıkların Dünya atmosferiyle etkileşime girmesi sonucu oluşur ve manyetik fırtınaları tetikleyebilir.

 

Fırtına, Dünya'nın 20 katı büyüklüğündeki bir lekeden kaynaklandı. Birkaç gün önce meydana gelen Güneş alevlenmesi, doğrudan Dünya'ya devasa bir parçacık akışına neden oldu.

 

Bu şiddetli fırtına beklenmiyordu. Jeomanyetik fırtınaları izleyen bilim insanları, bu olayın ardından gezegenin bir Güneş fırtınası tarafından vurulabileceğini öngörmüştü. Ancak, bu kadar güçlü bir fırtınayla karşılaşılacağı tahmin edilememişti. Analizler, fırtınanın son altı yılın en güçlü örneği olduğunu gösteriyor.

 

Ayrıca, Aralık 2019'da başlayan Güneş'in son evresinde üretilen en güçlü fırtına niteliğinde. Bu leke daha önce, saatte yaklaşık 2.1 milyon saat hızla hareket eden bir dizi Güneş fırtınası oluşturmuştu.

 

Güneş'in fırtına döngüsüne bakıldığında, yıldız her 11 yılda bir sakin veya fırtınalı bir döngü tamamlar ve yeni bir döngü başlatır. Güneş'in 2019'da 25. döngüsüne girdiği bilinmektedir. Gökbilimciler, Güneş'teki patlamaların birkaç yıl içinde artarak zirveye ulaşacağını ve bu nedenle daha fazla aktivite beklediklerini belirtiyorlar. Çünkü Güneş, şu anda hareketli bir evrede.

 

Güneş fırtınaları, uzaya büyük kütleli plazmaların fırlatılmasıyla oluşur. Bu plazmalar, Dünya'nın manyetik alanıyla etkileşime girerek jeomanyetik fırtınalara neden olabilir. CME'ler genellikle karanlık görünen Güneş lekelerinde ortaya çıkar çünkü çevrelerine göre nispeten soğuktur.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.