ANTALYA’DA FEMİNİST GECE YÜRÜYÜŞÜNÜN ENGELLENMESİ ANAYASAL SUÇTUR

CHP Antalya Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Rafet Zeybek, Antalya’da 8 Mart 2022 akşamı çok sayıda kadının katıldığı Üçkapılar’daki (Hadrian Kapısı) Feminist Gece Yürüyüşüne polisin orantısız müdahalesini verdiği soru önergesi ile TBMM gündemine taşıdı. 

09 Mart 2022
ANTALYA’DA FEMİNİST GECE YÜRÜYÜŞÜNÜN ENGELLENMESİ ANAYASAL SUÇTUR

CHP Antalya Milletvekili Zeybek, verdiği önerge sonrası yaptığı açıklamalarda şu ifadeleri kullandı; “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününde, Antalya’da kadınların düzenlemiş olduğu yürüyüş emniyet tarafından engellenmiş, yürüyüşe katılan kırk kadın gözaltına alınmış ve biber gazı ile müdahale edilmiştir. Kadına şiddetin ve kadın cinayetlerinin arttığı ülkemizde böyle önemli bir günde farkındalık yaratmak adına seslerini duyurmak için demokratik ve anayasal barışçıl gösteri ve yürüyüş hakkını kullanmak isteyen kadınlara karşı yapılan bu denli orantısız müdahale kabul edilemez. Anayasa’nın 34’üncü maddesi toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkını tüm vatandaşlarımıza vermektedir, bu hakkın engellenmesi Anayasal suçtur.”
 

“KATİLLERİ KORUYORUZ - BEKÇİLERE KİM BEKÇİLİK EDECEK?”

“Antalya’da 8 Mart akşamı Feminist Gece Yürüyüşüne müdahale etmeye çalışan güvenlik görevlilerine haklı olarak kadın cinayetleri için serzenişte bulunan ve “katilleri koruyorsunuz” diyen eylemcilere, polisin “koruyoruz” demesi en vahim olaylardan biridir. Bu söylem dünyaca bilinen ve adalet için söylenen latince bir deyişi akıllara getirmiştir –Bekçilere kim bekçilik edecek?-. Asayişi sağlamakla sorumlu olan kamu görevlisinin bu söylemi AKP’nin kadına şiddet ve kadın cinayetlerindeki resmi politikasının dışa vurumu mu, yoksa tarihi gaflardan biri mi bunu kamuoyunun takdirine bırakıyoruz.”

CHP’li Zeybek verdiği yazılı soru önergesinde şu sorulara yer verdi;

- Anayasa’nın 34’üncü maddesinde “Herkes, önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir.” İfadesi kati ve mutlak bir şekilde belirtilmesine rağmen, 8 Mart 2022 günü Antalya’da Feminist Gece Yürüyüşüne emniyet güçleri hangi gerekçe ile müdahale etmiştir? Müdahale emri kim veya kimler tarafından verilmiştir?

- 8 Mart 2022 günü Antalya’da Feminist Gece Yürüyüşüne emniyet güçlerinin orantısız müdahalesinde biber gazı kullanılması emrini kim veya kimler vermiştir?

- 8 Mart 2022 günü Antalya’da Feminist Gece Yürüyüşüne emniyet güçlerinin orantısız güç kullanımında gözaltına alınan kadınlar hangi gerekçelerle gözaltına alınmıştır?

- 8 Mart 2022 günü Antalya’da Feminist Gece Yürüyüşüne müdahale etmeye çalışan emniyet güçlerine katılımcı kadınların “kadın katillerini koruyorsunuz?” söylemine polisin “koruyoruz” cevabını verdiği iddia edilmektedir, bu ifadeyi kullanan emniyet mensubu hangi gerekçe ile bunu söylemektedir?

- Bahse konu olan “koruyoruz” ifadesi İçişleri Bakanlığı veya Emniyet Genel Müdürlüğü’nün resmi görüşü müdür?  

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.