Alanya'da Kırgısiztan'ın Bağımsızlık günü kutlandı

31 Ağustos Kırgızistan Bağımsızlık Günü (30 Yıl) ve Cengiz Aytmatov'un 93. Doğum Yılını Anma Etkinliği Alanya'da kutlandı. Kutlamaya yerleşik Kırgızistan ve tatile gelen turistler büyük ilgi gösterdiler. 

01 Eylul 2021
Alanya'da Kırgısiztan'ın Bağımsızlık günü kutlandı

Antalya'nın Alanya İlçesi'nde 'Kırgızistan'ın 30'uncu Bağımsızlık Günü ve Cengiz Aytmatov'un 93'üncü Doğum Yılını Anma Etkinliği' düzenlendi. İskele'deki Şelale Meydanı'nda düzenlenen organizasyona Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ekrem Kalan, ALKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Özgür Kasım Aydemir, siyasiler ve oda başkanları katıldı. Her 2 ülkenin milli marşlarının söylenmesi ile başlayan organizasyonun açılış konuşmasını yapan Irak Akdeniz ve İslam ülkeleri İş İnsanları Derneği ve Tüm Hataylılar ve Hatay Dostları Derneği (TÜMHATAYDER) Genel Başkanı Hikmet Kenan Yozgatlı kendilerine destek veren Başkan Yücel'e teşekkür etti. Yozgatlı, "Milli kültürümüzün böyle etkinliklerle taşıyıcı olması lazım. Kırgızistan, Orta Asya'nın ortasında stratejik öneme sahip ama bizim için önemli olan Türkiye ile sıcak ilişkiler kurmamız. Biraz da Cengiz Aytmatov hakkında bilgi vermek istiyorum. Ortaokuldan itibaren en az bir kitabını okuduğumuz ve sinema ile ilgili olanlar için de klasikler içine giren 'Selvi Boylum Al Yazmalım' filmini izlemişsinizdir. Aytmatov hepimiz tarafından bilinir. Aytmatov edebi ve sanatsal kimliğinin yanı sıra vefatına kadar yoğun biçimde halkı tanımış, onunla kucaklaşmış, bulunduğu her zaman toplumu ve devleti arasında iletişimi sağlamış. İkinci Dünya Savaşı'nın karanlık yıllarında ve Soğuk Savaş döneminde en önemlisi Türk dünyası fikrine, Türk milletinin ilerde birleşmesine vesile olacak tüm unsurları sahada taşımış ve birebir irtibatını devam ettirmiş olması" dedi.


"AYTMATOV BİZİ ORTAK PAYDADA BULUŞTURUYOR"

Rektör Kalan da, "Kırgızlar Türk tarihinin en eski, köklü topluluklarından bir tanesi. Kırgız adını 8. Yüzyıl'da dikilmiş olan Orhun Anıtları'nda bile görüyoruz. Kırgızistan'ın bağımsızlığı bizler için çok önemli. Yine bizi ortak paydada buluşturan çok önemli bir değer olan Aytmatov var" diye konuştu.

"TİCARİ VE SOSYAL İLİŞKİLERİMİZ ARTARAK DEVAM EDİYOR"

Başkan Yücel de, "Türk dünyasının önemli ülkelerinden olan ve ortak değerleri taşıdığımız Kırgızistan'ın 30'uncu bağımsızlık yılını en kalbi duygularla kutluyorum. Türkiye, Kırgızistan'ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülke. 2 ülke arasındaki dostluk, ticari ve sosyal ilişkilerimiz artarak devam ediyor. Türk Dünyası tarafından büyük bir ilgi ve sevgiyle eserler bırakan, eserleri 150'den fazla dile çevrilen büyük edebiyatçı Aytmatov'u da rahmetle anıyorum" ifadelerini kullandı. Konuşmasının ardından Başkan Yücel'e kalpak ve cübbe hediye edildi. Organizasyon organizasyona katkı sağlayanlara teşekkür belgesi verilmesi, anı fotoğrafı çektirilmesi ve dans gösterileri ile devam etti.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.