ATSO ağustos meclis toplantısı yapıldı

AĞUSTOS ayı meclis toplantısında konuşan Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, “Pandemiye ve yangına rağmen havalimanımızdan günde 70 bin civarında turist giriş yapıyor. Bu koşullarda bu performans çok önemli bir başarıdır. Elbette işleri 2019’dan da iyi olan sektörlerimiz var, ama toplama baktığımızda kayıptayız. Yani, Antalya için ekonomik afet henüz bitmedi” dedi. 

25 Ağustos 2021
ATSO ağustos meclis toplantısı yapıldı

AĞUSTOS ayı meclis toplantısında konuşan Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, “Pandemiye ve yangına rağmen havalimanımızdan günde 70 bin civarında turist giriş yapıyor. Bu koşullarda bu performans çok önemli bir başarıdır. Elbette işleri 2019’dan da iyi olan sektörlerimiz var, ama toplama baktığımızda kayıptayız. Yani, Antalya için ekonomik afet henüz bitmedi” dedi.
ATSO Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Süleyman Özer’in başkanlığında çevrimiçi olarak gerçekleşti. Meclis Başkanı Özer, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, operasyonlarda şehit düşen kahraman askerler ile orman yangınları ve sel felaketlerinde yaşamını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifa diledi.
KABUS GİBİ BİR AYI HEP BİRLİKTE YAŞADIK
ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, oda çalışmaları ve ekonominin yanı sıra, kent ve ülke gündemine yönelik değerlendirmelerde bulundu. Başkan Davut Çetin, “Kabus gibi bir ayı hep birlikte yaşadık. Bu ayın önemli bir kısmını Manavgat’ta geçirdik, Manavgat, Akseki, İbradı, Gündoğmuş bölgesinde ve Serik’e yakın bir kısımda 75 bin hektar civarında orman yandı, can kayıpları yaşandı. 3 bine yakın ev etkilendi, binlerce evcil hayvan ve yaban hayvanı kaybettik” dedi.
Antalya’nın bütün kurumlarıyla, özel sektörüyle ilk saatlerden itibaren Manavgat yangınının durdurulması ve afetzedelere yardım için seferber olduğunu belirten Davut Çetin şöyle konuştu:
“Biz de ilk günden itibaren Manavgat’taydık, yardım için azami çabayı gösterdik, kriz merkezinde yardımlara bizzat destek olmaya çalıştık. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız Manavgat’a geldi ve TOBB ilk anda 5 milyon TL yardımı Valiliğimize gönderdi. Türk özel sektörü, Antalya iş dünyası büyük bir dayanışma sergiledi. Destek veren herkese bütün kalbimle teşekkürlerimi sunuyorum. Oda olarak biz ilk anda 500 bin lira destek verme kararı aldık. Bölgedeki üyelerimizi yalnız bırakmadık, 800 civarında olan üyemizi tek tek aradık. Afet yardımları konusunda bir karışıklık yaşanıyor, camilerden anons yapıp 7 8 ilde yardım için banka hesaplarına para yatırılması isteniyor. Devlet afetlerde IBAN numarası vermemelidir, devletin bütçesi 1,5 trilyon liradır, afet yardımlarına 5 milyar lira ayrılsa, bütçeyi etkilemez. Biz yine de elimizden geleni yapacağız. AFAD konteyner ve çadır temin ettiği ve gıda giyim malzemesi çok geldiği için biz de ev eşyası yardım kampanyası başlattık. Yardımlarda bir güven sorunu var, insanlar yaptığı yardımın gerçekten ihtiyaç sahibine gitmesini istiyor. Yardımın siyasi bir konu olması istenmiyor. İşte biz bunu gerçekleştireceğiz.”
YETERLİ BİLGİ AKIŞI SAĞLANAMDI
Büyük yangınlara hazırlıklı olmadığımızı, uçak ve helikopterimizin yeterli olmadığını gösterdiğini belirten Başkan Çetin, “Afetlerle ilgili soruşturmalar başlatılmalı ve kamu vicdanı rahatlatılmalıdır. Maalesef yangın felaketinde bile siyasi çekişmenin, ayrışmanın devam ettiğini görmekten büyük üzüntü duyuyorum. Manavgat’ta bakanlık ve belediye ayrı ayrı koordinasyon merkezleri kurdu, yangın devam ederken Orman Bakanlığı ve belediyeler arasında yetki tartışması yapıldığını gördük” dedi.
Afetlerde görülen bir başka üzücü durumun yeterli bilgi akışının sağlanamaması olduğunu kaydeden Davut Çetin, “Sayın Bakanların günde bir kez basın toplantısı yapmasıyla bilgi vermek yeterli değildir. Böyle afetlerde siyasi olmayan teknik bir uzmanın saat başı bilgi vermesi gerekir. Aksi halde sosyal medyadan yanlış haber yayılması kaçınılmazdır. Bu yangınlar ve seller her yıl olacak. Önümüzde bizi bekleyen büyük deprem felaketleri var. Bunları söylemek felaket tellallığı değil, bilim artık sel, yangın ve deprem riskini hesaplıyor, ne yapılması gerektiğini söylüyor, sadece afetin zamanını söyleyemiyor. Bir an önce her il ve ilçede risk senaryoları çalışarak bütün halkın katıldığı tatbikatlar yapılmalıdır” diye konuştu.
AFGAN GÖÇMENLER SORUNU
“Pandemi, yangın, sel derken bir de başımıza Afgan göçmenler sorunu çıktı” diyen ATSO Başkanı Çetin, şöyle konuştu:
“Afganistan’dan gelen göçün bir kısmı organize bir iştir.  Türkiye, bu göçler yüzünden bir Avrupa ülkesi olmaktan çıkıp Orta Doğu ülkesi haline gelmeye başladı. Bu grupların ülkemizde barındırılması akla gelmeyecek riskler yaratır. Umarım bu riskler görülür, bu göç durdurulur ve bu iş kontrol altına alınır.”
PANDEMİ GERİ PLANDA KALDI
Yangın felaketi nedeniyle Covid 19 salgınının geri planda kaldığını, fakat vaka sayısı ve ölüm sayısının arttığını belirten Başkan Çetin, “Aşı sayısı halen gerekli düzeyde değil, toplum olarak kurallara da dikkat etmiyoruz. Pandemiye rağmen okulların bir kısmı açıldı, bir kısmı da bugünlerde açılacak. Okulların açılması gerekliydi, ancak planlamalar zamanında yapılmalı, gerekli önlemler alınmalıdır. Yangın ve pandemi ekonomiyi unutturdu. Bu ay komitelerimizin gündeminde de ana konu yangın oldu ve sektörel sorunlar ikinci planda kaldı. Haziranda kafe ve restoranlar açılınca, turist gelişleri başlayınca, bazı sektörlerde ertelenmiş talep piyasaya girince biraz nefes alındı. Türkiye ekonomisinde döviz tarafında bir sakinleşme dönemindeyiz” şeklinde konuştu.
TURİZM SEZONUNDA DURUM
Antalya’ya yılbaşından bu yana havayolu ile gelen turist sayısının  4 milyon 800 bine ulaştığını belirten Çetin, şunları söyledi:
“Bu ay sonunda 5,5 milyon turist sayısına ulaşacağız. 2019 Ağustos ayı giriş sayısı 2,5 milyondu, bu yıl 2 milyona yaklaşıyoruz. Özellikle Almanya’dan vatandaşlarımızın da daha yoğun bir şekilde gelip tatil yaptığını görüyoruz. Bu yıl iç turizm de geçen yıla göre daha iyi. Pandemiye ve yangına rağmen havalimanımızdan günde 70 bin civarında turist giriş yapıyor. Bu koşullarda bu performans çok önemli bir başarıdır. Şimdi İngiltere’nin Türkiye’ye kısıtlamayı kaldırması bekleniyor, İngiltere açılırsa ve sezonu uzatabilirsek biraz daha rahatlama olur. Elbette işleri 2019’dan da iyi olan sektörlerimiz var, ama toplama baktığımızda kayıptayız. Yani, Antalya için ekonomik afet henüz bitmedi. Şu anda krediler ertelendiği için henüz çok sıkıntı yaşanmıyor, ama önümüzdeki dönemde kredi ödemesinde, vergide, istihdamda, yatırımdaki sorunları daha fazla göreceğiz. Umarım ki pandemide daha kötüsünü görmeyiz, turizm sezonunu uzatabiliriz.”

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.