ABP'den Hava Aracı Satış İhalesine Tepki!

 

13 Nisan 2020
ABP'den Hava Aracı Satış İhalesine Tepki!

II. İPTAL NEDENLERİ :
 
1. Türk Hava Kurumu Genel Başkanlığı envanterinde bulunan TC-ZAA / ZAB / ZAF /ZAP / ZAT / ZAU / ZBE / ZBF / ZBG / ZBH / ZBI çağrı kodlu 11 adet M-18 A/B Dromader uçağının ve depoda bulunun formlu/formsuz malzemelerinin satışı işinin 13.04.2020 Pazartesi günü saat:14:30’da belli istekliler arasında ihale usulü ile ihale edileceği, 4734 Sayılı Kamu İhale Kanununa tabi olmadığı, ihaleyi yapıp yapmamakta veya dilediği ile yapmakta serbest olduğu ilan edilmiştir.
 
Mustafa Kemal Atatürk’ün direktifleri doğrultusunda 16 Şubat 1925 tarihinde "Türk Tayyare Cemiyeti" adı altında kurulmuş bulunan Türk Hava Kurumu'nun amacı, büyük Türk Milletinin maddi ve manevi desteğinde, Cumhurbaşkanı ve Hükümetin himayelerinde, havacılığı Türk Milletine benimsetmek ve sevdirmek üzere ilmi, teknik, turistik ve sportif alanda faaliyet göstermek olarak Türk Hava Kurumu Tüzüğünde tanımlanmıştır.
 
Cumhuriyet kurumlarından birisi olan Türk Hava Kurumu, Mustafa Kemal Atatürk’ün isteğiyle Türkiye’de havacılık sanayisini kurmak, sivil, askeri sportif turiste olarak havacılığın gelişmesini sağlamak, araç gereç hazırlamak ve personel yetiştirmek amacıyla 16 Şubat 1925 yılında kurulmuştur. Sonrasında, teknik eğitimler, uçak alıp orduya bağışlama ve uluslararası havacılık federasyonu üyesi olarak ülkemizi hava sporlarında yurt içinde ve yurt dışında temsil etme, birçok okul açarak havacılığın gelişmesini sağlamış ve 7 bine yakın pilot yetiştirmiştir. 
 
Türk Hava Kurumu Avrupa’nın en büyük Amfibik Yangın Hava Söndürme Filosuna sahipken, 2019 yılı Ekim ayında atanan Kayyum tarafından 7 aydır yönetilen Türk Hava Kurumu  envanterinde bulunan yangın söndürme ve tarım ilaçlama alanlarında kullanılan 11 adet M-18 A/B Dromader uçağının ve depoda bulunun formlu/formsuz malzemelerinin satışına ilişkin 13.04.2020 tarihinde yapılacak ihale ile birlikte Mayıs ayında farklı tarihlerde Eskişehir, Adana, Muş, Bursa, Yalova, Kocaeli, Denizli ilinde bulunan ve öz varlıkları olan taşınmazların satışına ilişkin ihale ilanları yayımlanmıştır. Hem uçakların, malzemelerin hem de taşınmazların pandemi günlerinde alelacele satışına karar verilerek ihalelerin yapılacak olması anlaşılamamaktadır, Türk Hava Kurumunun öz varlıklarının satışı ile Kurumun içi adeta boşaltılmaktadır, cumhuriyetin temel kurumlarından biri olan Türk Hava Kurumunun ihale ile satış yöntemiyle üstelik bu salgın günlerinde işlevsiz hale getirilmesine neden olacak kararlar alınması kamu yararı ile bağdaşmamaktadır. Üstelik tam da, orman yangınlarının artacağı dönemde satışa çıkarılma kararı verilmiştir. THK CL215 Bombardier yangın söndürme uçakları ile yurt içi ve yurt dışında, orman yangınları başta olmak üzere, Kentlerde olası yangın durumlarında havadan yangın söndürme hizmeti veren uçakların satılması telafisi mümkün olmayan zararlara neden olacaktır.
 
2. Dava konusu ihale ile satışa ilişkin karar verme yetkisi Büyük Genel Kurulun olup, kayyım tarafından anılan satış ihalesinin yapılması hukuka aykırıdır.
 
Türk Hava Kurumu Tüzüğü’nün 20.maddesi uyarınca Genel Yönetim Kurulu, Büyük Genel Kurulun verdiği yetkiye dayanarak her türlü taşınır ve taşınmaz malların satın alınması, inşa edilmesi, satılması, ipotek alınıp verilmesi, tevhit, ifraz, kamuya bedelli veya bedelsiz terk ve benzeri işlemleri yapmak üzere karar alır. Büyük Genel Kurul’un mevcut kayyım heyetine taşınır, taşınmaz satışına ilişkin verdiği herhangi bir yetki bulunmamaktadır. Kayyım heyetinin yetkisi bulunmadan ihaleye çıkış kararı alması ve ihalenin gerçekleşmesi hukuka aykırıdır. 
 
Hukuka aykırılığı sabit dava konusu  ihale bugün yapılacağından yürütmenin durdurulmasına karar verilmesi son derece önem taşımaktadır, ihalenin gerçekleşmesi halinde telafisi mümkün olmayan zararların doğacağı tartışmasızdır.
 
DELİLLER : Dava konusu karara dayalı işlem dosyası, raporlar, bilirkişi incelemesi ve her türlü delil. 
 
NETİCE VE TALEP : Yukarıda açıklanan ve Mahkemenizce göz önüne alınacak nedenlerden dolayı mevzuata, hukuka, kamu yararına aykırı olan 02.04.2020 tarih ve 31087 sayılı Resmi Gazetede ilan edilmiş olan Türk Hava Kurumunca yapılacağı ilan edilmiş olan hava aracı satış ihalesinin ve dayanağı olan ihale yapma kararının öncelikle yürütmesinin durdurulmasına ve takiben iptaline, yargılama gideri ve vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesini vekaleten talep ederiz.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.