Binlerce insana mezar olan Çernobil'de yangın tehlikesi! Nükleer santrale ulaşmasına 1 km kaldı

Ukrayna'nın kuzeyinde günlerdir devam eden orman yangınlarının nükleer felaketin yaşandığı ve binlerce insanın öldüğü santrale ulaşmasına 1 kilometre kaldı. Yangının olduğu bölgede radyasyonun 16 kat daha fazla olduğu belirtildi. Çevreye yayılan dumanın olası bir yağmur bulutu ile birleşmesi ise gökten radyasyon yağabileceği senaryosunu ortaya koyarak korku yarattı.  

14 Nisan 2020
Binlerce insana mezar olan Çernobil'de yangın tehlikesi! Nükleer santrale ulaşmasına 1 km kaldı

1
 
Ukrayna'nın kuzeyinde günlerdir devam eden orman yangınlarının, yıllar önce yaşanan felaket sonrası terk edilen Çernobil nükleer santraline birkaç kilometre mesafedeki alana sıçradığı bildirildi.
2
 
Tur operatörü Yaroslav Emelianenko yangının, kullanım dışı olan santralin bulunduğu hayalet şehir olarak bilinen Pripyat şehrine ulaştığını söyledi. Emelianenko alevlerin, en tehlikeli nükleer atıkların bulunduğu bölgeye iki kilometre mesafedeki bir bölgeye ilerlediğini ifade etti.
3
 
Sivil toplum örgütü Greenpeace, alevlerin yetkililerin duyurduklarından çok daha büyük olduğunu söyledi.Reuters'a konuşan Greenpeace Rusya sorumlusu, en büyük yangının 34.000 hektarlık bir bölgeye yayıldığı, eski nükleer santralin yalnızca bir kilometre uzağında olan ikinci yangının da 12.000 hektarlık bir alana yayıldığı uyarısında bulundu.
4
 
Polis, yangının bir kişinin yasak bölge yakınlarında kuru ot yakması üzerine 4 Nisan'da başladığını söyledi. Alevler 4 Nisan'dan bu yana nükleer santral yakınlarına ulaştı.
5
 
Yangını, üzerlerinde özel sert koruyucular bulunan 300'den fazla itfaiyecinin ve havadan da altı helikopter ve uçakların söndürmeye çalıştığı bildirildi.
6
 
Ukrayna Devlet Kurumu'nun Yasak Bölge'den sorumlu başkan vekili Katerina Pavlova, Associated Press haber ajansına açıklamasında 'yangının kontrol altına alınamadığını' söyledi.Pavlova, "Bütün gece çalıştık, santrali alevlerden korumak için çevresinde yangın önleme şeritleri kazdık" dedi.
7
 
"Radyasyon seviyesi arttı" iddiası
 
Radyasyon seviyesi arttı iddiası
Ukrayna devletinin ekolojik denetim biriminin başkan vekili Yegor Firsov 5 Nisan'da Facebook sayfasında paylaştığı mesajda bölgedeki radyasyon seviyesinin normalin üzerine çıktığı uyarısını yapmıştı.Hükümet yetkilileri ise bu iddiayı reddedip radyasyon seviyesinin 'normal sınırlarında olduğunu' söylemişti. Firsov da daha sonra bu sözlerini geri çekti. Çevreye yayılan duman olası bir yağmurlar bulutları ile birleşirse gökten radyasyon yağacağı senaryoları ise korkuttu.
8
 
Pripyat yakınlarındaki Çernobil nükleer santrali, 4 numaralı reaktörün patladığı 1986 yılından bu yana terk edilmiş halde. Patlamayla Avrupa'nın geneline radyoaktif bulutlar yayılmıştı. Santralin çevresi kısa sürede radyasyonun etkisi altında kaldı.Nükleer santralin yaklaşık 30 kilometrelik alanında yaşamak yasaklandı.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.