Bilim insanları dünyanın en büyük kurbağası için seferber oldu

Dünyanın en büyük suda yaşayan amfibik canlısı olma özelliğini elinde bulunduran Titicaca Gölü kurbağası, kirlilik ve aşırı avlanma nedeniyle yok olmak üzere. Beş bilim enstitüsündeki bilim insanları da dünyanın bu en büyük kurbağasını kurtarmak için güçlerini birleştirdi. 

28 Temmuz 2020
Bilim insanları dünyanın en büyük kurbağası için seferber oldu

 
Beş bilim enstitüsü, kirlilik ve aşırı avlanma nedeniyle yok olmak üzere olan Titicaca Gölü kurbağasını (Telmatobius culeus) kurtarmak için güçlerini birleştirdi ve bir proje üzerinde çalışmaya karar verdi.
 
Bolivya ve Peru sınırındaki Titicaca Gölü'nde yaşayan bu canlı, bölgedeki halklar tarafından geleneksel ilaçlar için de kullanılıyor.
 
KİRLİLİĞİN NEDENİ MADENCİLİK FAALİYETLERİ
 
Titicaca Gölü ve çevresindeki lagünlerde yaşayan kurbağaya, etrafında gevşek ve torba benzeri bir deri bulunması nedeniyle "testis kurbağası" da deniyor.
 
Bilim insanları bu bol deri sayesinde, deniz seviyesinden 3 bin 800 metre yukarıda yaşayan kurbağanın, sudan daha fazla oksijen alabildiğini düşünüyor. Kurbağa suda 100 metre derinliğe kadar da inebiliyor.
 
KİTLESEL ÖLÜMLER GERÇEKLEŞTİ
 
2016 yılında gölde binlerce ölü kurbağa bulundu. Kitlesel ölüme tarım ve plastik kirliliğinin yol açtığı düşünülüyor.
 
Kurbağalar afrodizyak etkisi olduğu inancıyla yakalanıyor. Bazı marketlerde, içeceklere karıştırılmış hali "kurbağa suyu" adıyla satılıyor, bedenleri tılsım amacıyla kullanılıyor, derileri küçük çantalara dönüştürülüyor, bacakları da kızartılıyor.
 
Nesil koruma çalışmasına katılacak kurumlar arasında Bolivya Bilim Müzesi, Bolivya Doğal Tarih Müzesi, Peru Cayetano Heredia Üniversitesi, Ekvador Pontifical Katolik Üniversitesi, ABDDenver Hayvanat Bahçesi ve NaturalWay adlı sivil toplum kuruluşu yer alıyor.
 
Peru ve Bolivya hükümetlerinin yanı sıra Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı da projeyi destekliyor.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.